Irány Darány logó

Általános szerződési feltételek

KEZDŐLAP

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

SZEZONÁLIS PROGRAMOK

SZAKMAI PROGRAMOK

ÁRAK

CIKKEK

TÚRÁIMRÓL ÍRTÁK

KAPCSOLAT

Kapcsolat

Hívjon fel telefonon: +36 30/813 0910,

küldjön e-mailt: info@iranydarany.hu

vagy írjon üzenetet:

Nem megengedett karakter a megadott névben!

Érvénytelen telefonszám!

Érvénytelen karakter az üzenetben!

Jelentkezés

Választott program:

Időpont:

Létszám (fő):

Név:

E-mail cím:

Telefonszám:

Üzenet:

Általános szerződési feltételek

Terepi programokon vállalt felelősség

A terepi programokon mindenki saját felelősségre vesz részt. A túrák természeti környezetben zajlanak, ahol számos ismert és ismeretlen veszélyforrás található és váratlan, előre nem látható helyzetek is kialakulhatnak. A túrát vezető Selyem József egyéni vállalkozó (továbbiakban e.v.) minden túra előtt tart egy rövid tájékoztatót, melynek során ismerteti az adott program legfontosabb veszélyforrásait és tanácsokat ad a balesetek megelőzése érdekében.

Általános baleset megelőzési tanácsok és egyéb szabályok:

 1. Időjárásnak, terepi sajátosságoknak megfelelő öltözet.

  A programok nagy része teljesíthető általános, az időjárásnak megfelelő, terepre való öltözetben. Amennyiben egyéb felszerelésre is szükség lehet (pl. gumicsizma, lábszárvédő), akkor arról Selyem József e.v. a program leírásánál vagy az előzetes telefonos egyeztetés során ad tájékoztatást.

 2. Magaslesek használata

  Egyes programokhoz (Vadles hajnalban vagy este, Szarvasbőgés, Üvöltés az éjszakában) hozzátartozik a magasles-használat. Ezekben az esetekben egy erre a célra épített, erős szerkezetű, 6 személyre tervezett magaslesre kell felmászni a résztvevőknek. A les padlózata kb. 3 m magasan helyezkedik el. A felvezető létra erős, közepes dőlésű, kényelmes lépésközökkel. A létrát nem szegélyezi korlát, a felmászás során a létrafokokba lehet kapaszkodni.

  A túraútvonalak mentén találhatók más magaslesek is, amelyek biztonságossága nagyon eltérő. Akár a Selyem József e.v. által épített magaslest, akár a többit, mindenki csak saját felelősségére használhatja.

 3. Növények okozta sérülések, mérgezések

  Egyes növényfajok érintése kellemetlen következményekkel járhat. Csípést okozhat a csalán, bizonyos sásfajok (pl. zsombéksás) vágott sebet ejthetnek. Egyes fajok a töviseikkel, tüskéikkel kisebb-nagyobb karcolásokat, vagy akár gyulladással járó szúrást is okozhatnak. A sérülések elkerülése érdekében megfelelő ruházat (pl. erdőben hosszú nadrág) és zárt lábbeli viselése javasolt.

  A túrák során mérgező, halálosan mérgező növényekkel is találkozhatunk, ezért a túravezető megkérdezése nélkül semmilyen növény, növényi rész fogyasztása nem ajánlott.

 4. Állatok okozta fertőzések, sérülések

  A vadon élő állatok különféle fertőzések terjesztői is lehetnek, ezért tartózkodjunk az esetlegesen elénk kerülő állatok, állati tetemek, ürülékek érintésétől!

  Bizonyos esetekben lehetőség nyílhat arra, hogy egy-egy állatot megsimogassunk, kézbe vegyünk. Azonban ez sem javasolt a túravezető megkérdezése nélkül, mivel egyes fajok bőre irritáló, mérgező váladékot választ ki, vagy a harapásuk, marásuk, csípésük különböző veszélyekkel, kellemetlenségekkel járhat.

 5. Allergia

  Akinek bármilyen olyan allergiája van, amely terepi környezetben aktiválódhat (pl. pollen, rovarcsípés), az hozza magával a gyógyszerét a túrára, és amennyiben szükségesnek látja, tájékoztassa az allergiájáról a túravezetőt.

 6. Kullancscsípés

  A hideg téli időszak kivételével minden terepi program során előfordulhat kullancscsípés. A megelőzés érdekében javasolt zárt ruházat viselése és riasztószerek használata. A túrák után mielőbb vizsgálják át a bőrfelszínt és távolítsák el az esetlegesen megtelepedett kullancsokat. Lyme-kórra utaló tünetek esetén forduljanak orvoshoz! Kullancsencephalitis megelőzésére lehetőség van védőoltással.

 7. Gombák

  A túrák során szedett gombákat Selyem József e.v., gomba-szakellenőr átvizsgálja, az ehetőket, feltételesen ehetőket elkülöníti a nem ehető, mérgező fajoktól. Selyem József e.v. az általa ehetőnek, feltételesen ehetőnek nyilvánított gombák helyes határozásáért felelősséget vállal. A felelősségvállalás azonban nem terjed ki az egyébként ehető, feltételesen ehető gombák okozta olyan egészségügyi problémákra, mérgezésekre, amelyek a helytelen feldolgozás (pl. nem megfelelő ideig tartó főzés), tárolás vagy a gombát fogyasztó személy egyéni érzékenysége miatt következnek be. Az ehető, feltételesen ehető gombafajok határozásának helyessége a helyszín elhagyása után csak abban az esetben vitatható, amennyiben az ügyfél fényképet vagy videót készített a kiválogatott gombatételről. A fénykép, videó csak abban az esetben fogadható el hitelesnek, ha az alábbi két feltétel egyszerre teljesül:

  1. a felvételek a program időtartamának befejező szakaszában készültek az időbélyegző tanúsága szerint
  2. a felvételen a szétválogatott gombák között jól látható a Selyem József e.v. által elhelyezett igazoló lap, a vállalkozó pecsétjével és aláírásával, valamint az alábbi szöveggel: „Ehető, feltételesen ehető gombák”.

  A be nem mutatott, illetve később, a túrán kívül szedett gombák okozta egészségügyi problémákért, mérgezésekért Selyem József e.v. felelősséget nem vállal.

  A túrák során szerzett ismeretek, tapasztalatok az önálló gombagyűjtés során segíthetik a határozást, de az étkezésre gyűjtött gombákat elfogyasztás előtt minden esetben mutassák be gomba-szakellenőrnek!

 8. Viselkedés a túrák során

  A túrák során minden résztvevőtől elvárt a kulturált természetjáró magatartás, különös tekintettel a szemetelés elkerülésére.

  Az emlősök megfigyelésére tervezett túráknak azért van felső létszámkorlátja, mert így jóval nagyobb az esély a találkozásra. A kislétszámú csoport csendesebben tud haladni, jobban együtt tud mozogni a vezetővel. A hangoskodás, a figyelmetlen, fegyelmezetlen viselkedés akár meg is hiúsíthatja az állatok megfigyelését.

  A programok egy része védett, illetve fokozottan védett területeken zajlik, melyek látogatása engedélyhez kötött. Selyem József e.v. rendelkezik a belépéshez, csoportvezetéshez szükséges engedélyekkel. A túra során a csoportoknak együtt kell maradni, és a túravezető által használt ösvényekről nem lehet letérni. A védett, fokozottan védett területeken minden növény és állat gyűjtése tilos! A nem védett területeken pedig tilos minden védett élőlény (gomba, növény, állat) gyűjtése!

 9. Képek és hangfelvételek készítése a túrákon

  A résztvevők beleegyeznek abba, hogy Selyem József e.v. képeket, videókat készíthet a túra során, amelyeket közzétesz a weboldalán, vagy közösségi oldalakon. Amennyiben a túrán részt vevő személyek közül van bárki, aki nem járul hozzá ahhoz, hogy a program során felvételek készüljenek róla, akkor azt a túra megkezdése előtt jelezze Selyem Józsefnek. Amennyiben előzetes elzárkózás nem volt a felvételkészítés elől, de utólag mégis lesz olyan résztvevő, aki szeretné a közzétett felvételek eltávolítását, akkor azt írásban kell jeleznie az info@iranydarany.hu címre küldött levélben. A kérésnek eleget téve Selyem József e.v. a megjelölt felvételt eltávolítja a weboldaláról vagy a közösségi oldalairól.

 10. Koronavírus–járvány miatti szabályok

  A koronavírus-járvány miatt a túrákon és az előadásokon a mindenkori helyzetnek megfelelő, az operatív törzs által előírt szabályok és ajánlások vannak érvényben.

  Igazoltan koronavírus-fertőzött vagy karanténra kötelezett személy nem vehet részt a túrákon.

  A felelősségvállalási nyilatkozatban mindenkinek nyilatkozni kell arról, hogy tudomása szerint nem fertőzött és nincs karanténra kötelezve.

 11. A 18 év alatti gyermekekre vonatkozó szabályok

  A 18. életévüket be nem töltött gyermekek csak szülői vagy tanári felügyelet mellett vehetnek részt a túrákon. A 18 éven aluli gyermekekért teljes mértékben a kísérő személy a felelős, amelyet egy felelősségvállalási nyilatkozatban kell kinyilvánítania.

 12. Felelősségvállalási nyilatkozat

  A programokon mindenki saját felelősségre vesz részt. A résztvevő személyek testi épségéért, a túrákon elszenvedett esetleges sérülésekből, fertőzésekből, mérgezésekből vagy pszichés megterhelésből kialakult későbbi tartós vagy bárminemű egészségkárosodásért Selyem József e.v. semmilyen felelősséget nem vállal, és nem vonható felelősségre.

  A túrákon csak a felelősségvállalási nyilatkozat aláírása után lehet részt venni. A 2 példányban készülő nyomtatványból az egyik a felelősségvállaló személynél a másik pedig Selyem József egyéni vállalkozónál marad.

  Az ügyintézés meggyorsítása érdekében a felelősségvállalási nyilatkozatok letölthetők a www.iranydarany.hu honlapról. Akinek van rá lehetősége, az a megfelelő nyilatkozatot nyomtassa ki 2 példányban, és olvashatóan kitöltve hozza magával a túrára.

Letölthető nyilatkozatok

NÉVJEGY

Selyem József erdőmérnök-tanár

7988 Darány, Árpád utca 71.

Adószám: 56912502-1-34

Telefon: 36-30/813-0910

E-mail: info@iranydarany.hu

© 2021 - Selyem József - Minden jog fenntartva.

A honlapot készítette: KardosHonlap