Irány Darány logó

Őszi-téli programok

KEZDŐLAP

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

SZEZONÁLIS PROGRAMOK

SZAKMAI PROGRAMOK

ÁRAK

CIKKEK

TÚRÁIMRÓL ÍRTÁK

KAPCSOLAT

Kapcsolat

Hívjon fel telefonon: +36 30/813 0910,

küldjön e-mailt: info@iranydarany.hu

vagy írjon üzenetet:

Nem megengedett karakter a megadott névben!

Érvénytelen telefonszám!

Érvénytelen karakter az üzenetben!

Jelentkezés

Választott program:

Időpont:

Létszám (fő):

Név:

E-mail cím:

Telefonszám:

Üzenet:

Üvöltés az éjszakában

Sakálok nyomában

Az aranysakált az 1990-es évek elején észlelték először a környéken. Napjainkban az alkonyat után felhangzó üvöltések hirdetik, hogy általánosan elterjedt a területen. Nyomaival rendszeresen találkozom az erdei utakon, vadcsapásokon. Aki nappal szeretné megfigyelni ezt az érdekes ragadozót, annak akár több napot is rá kell szánnia erre az élményre. Ami szinte biztosan ígérhető, az az esti üvöltés, amit magaslesen ülve vagy egy esti gyaloglás keretében hallgathatunk meg.

További részletek

Maximális létszám: 4 vagy 5 fő

Időszak, napszak: ősz – tél
indulás kb. 1 órával alkonyat előtt
magaslesen ülve és/vagy gyalogolva
alacsony hőmérséklet esetén csak gyalogosan

Túra hossza, időtartama: kb. 3 óra

Mit hallhatunk, mit láthatunk?

Az a szokásos menetrend, hogy sötétedés után megszólal egy sakál vagy sakálcsalád, és a környéken lévő sakálok különböző helyekről válaszolnak az üvöltésre. Attól függően, hogy éppen hol tartózkodnak a sakálok, a néhány másodperces, távoli, válasz nélküli vonítástól egészen a körülöttünk felhangzó koncertig hallhatjuk üvöltésüket.

Specialitások:

A program része lehet, hogy egy erre a célra épített, erős szerkezetű, 6 személyre tervezett magaslesre is fel kell mászni a résztvevőknek. A les padlózata kb. 3 m magasan helyezkedik el. A felvezető létra erős, közepes dőlésű, kényelmes (27 cm) lépésközökkel. A létrát nem szegélyezi korlát, a felmászás során a létrafokokba lehet kapaszkodni.

Amennyiben bármilyen oknál fogva problémát jelent a magaslesre való felmászás, akkor azt jelezzék a program megrendelése során.

Túra időpontja: A Google Naptárból azok az időpontok választhatók, ahol az Üvöltés az éjszakában programnév is szerepel. Amennyiben nincs Önnek megfelelő időpont a Naptárban, akkor hívjon telefonon, és ha lehetőség van rá, igyekszünk alkalmas időpontot találni. Egy esetleges új időpont kitűzése külön egyeztetést igényel a terület vadgazdálkodójával.

Túra megrendelése: info@iranydarany.hu címre küldött levéllel

Találkozó helye: megbeszélés szerint

Felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet, ülőpárna, pléd (a magasles ülődeszkája hideg lehet), saját távcső - javasolt, szúnyog és kullancs elleni védekezés (Télen nem kell!)

A túravezetés, szakvezetés díja: 25.000 Ft

Jelentkezés a programra

Szarvasbőgés

A világ szarvasai között egyedülálló az a hang, amelyen megszólalnak a gímbikák szeptemberben. Nem hiszem, hogy filmfelvétel vagy fotó vissza tudná adni azt, amit a szarvasbőgés a valóságban jelent. A hűvösödő őszi esték és hajnalok hangulatától a távoli bőgés, verekedés hangján át egészen a közelben felharsanó bőgésig. Pusztán jelen lenni és hallgatózni is élmény. Ezt csak fokozza, ha meg is figyelhetjük a gímek életének egy-egy pillanatát.

További részletek

Maximális létszám: 4-5 fő

Időszak, napszak: szeptember (augusztus legvége – október eleje)
este – alkonyat előtti indulás
hajnal – pirkadat előtti indulás, még sötétben

Túra hossza, időtartama: összesen 3-3,5 km gyaloglás a magaslesig és vissza / kb. 3-4 óra

Mit hallhatunk, mit láthatunk?

Annak reményében vágunk neki ennek a programnak, hogy legalább hallani fogunk szarvasbőgést. Ez szólhat egészen távolról vagy nagyon közelről is. Az már a különlegességek közé tartozik, ha meg is tudjuk figyelni a bőgő gímbikát, vagy a szarvasnász egy-egy pillanatát.

Specialitások:

1. A program során egy erre a célra épített, erős szerkezetű, 6 személyre tervezett magaslesre kell felmászni a résztvevőknek. A les padlózata kb. 3 m magasan helyezkedik el. A felvezető létra erős, közepes dőlésű, kényelmes (27 cm) lépésközökkel. A létrát nem szegélyezi korlát, a felmászás során a létrafokokba lehet kapaszkodni.

2. A magasles a SEFAG Barcsi Erdészetének vadászterületén helyezkedik el. Minden esetben egyeztetek a vadgazdálkodóval a balesetek megelőzése érdekében.

3. A túra indulási pontja kb. 1,3 km-es földúton közelíthető meg. Az út személygépkocsival is járható. Amely csoport nem vállalja ezt az utat, azt a túravezető szállítja a helyszínre. Ebben az esetben a csoport maximális létszáma már csak 4 fő lehet.

Túra időpontja: A Google Naptárból azok az időpontok választhatók, ahol a Szarvasbőgés programnév is szerepel. Amennyiben nincs Önnek megfelelő időpont a Naptárban, akkor hívjon telefonon, és ha lehetőség van rá, igyekszünk alkalmas időpontot találni. Egy esetleges új időpont kitűzése külön egyeztetést igényel a terület vadgazdálkodójával.

Túra megrendelése: info@iranydarany.hu címre küldött levéllel

Találkozó helye:

1. saját járművel – Vitéztanya Vadászlak

A 6-os főúton Barcstól Pécs irányába haladva, a 254. km jelzés előtt kell bekanyarodni balra az erdőbe, a leágazótól 1,3 km-re található a Vadászlak.
GPS koordináták: 45°59'14.69"É 17°32'58.89"K

2. túravezetővel – Darány – parkoló

GPS koordináták: 45°58'44.24"É 17°35'19.69"K

Felszerelés: időjárásnak megfelelő túraöltözet (az éjszakai lehűlés jelentős lehet!), ülőpárna, pléd (a magasles ülődeszkája hideg lehet), saját távcső - javasolt, szúnyog és kullancs elleni védekezés

A túravezetés, szakvezetés díja: 25.000 Ft

Jelentkezés a programra

NÉVJEGY

Selyem József erdőmérnök-tanár

7988 Darány, Árpád utca 71.

Adószám: 56912502-1-34

Telefon: 36-30/813-0910

E-mail: info@iranydarany.hu

© 2021 - Selyem József - Minden jog fenntartva.

A honlapot készítette: KardosHonlap